IngredientenVoorKwalificatieTornooiDeelname

SchermWiki-SMG-Floret | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Voortbouwend op IngredientenVoorTornooiDeelname... Kwalificatietornooien moet je zien in onze Belgische context (en bij uitbreiding in nationale context): onze Federatie beschouwt een aantal tornooien als kwalificatief voor de Wereld- en Europese Kampioenschappen (WK en EK). Op dit moment hebben die tornooien een gelijkaardig niveau: het zijn wereldbekertornooien (A-tornooien) of Franse en Duitse circuittornooien senioren (B-tornooien). Met betrekking tot de vereisten om aan die tornooien op een gunstige manier te kunnen deelnemen, is de term "kwalificatietornooi" (afgekort "Q-tornooi") een zinvolle aanduiding van waar het hier ook om gaat.

De verschillen met "gewone" tornooien zijn met name:

Je materiaal wordt gecontroleerd en moet strikt aan de eisen voldoen. Op andere tornooien gebeurt geen controle of is de controle iets lakser. (Dat impliceert niet dat je op een ander tornooi met je "slechte" materiaal aan de start mag verschijnen, zoals sommige schermers wel eens plegen te doen.) Concrete aanwijzingen in de paragraaf "Materiaal". De inschrijving moet gebeuren door de Belgische Federatie (voor A-tornooien kan het echt niet anders, voor B-tornooien kunnen we zelf inschrijven, maar dan telt het resultaat niet voor kwalificatie, en dienen vereisten in verband met scheidsrechters in beschouwing genomen). OlivierAntonis is de persoon die bij ons de inschrijvingen coŲrdineert. Inschrijvingen gebeuren per trimester. Deelname aan A-tornooien is beperkt door de reglementen van de Federatie en van de FIE. Zie Deelname aan Wereldbekertornooien.

Materiaal Volgende zaken heb je nodig, en dienen in perfecte staat te zijn:

Vier wapens, twee kabels en twee maskerkabels. Meer mag je in principe (volgens het reglement) niet afgeven. In de meeste gevallen wordt wel meer toegelaten, en heb je dus wel wat speelruimte om eens een slecht item in te leveren. In sommige gevallen is men echter strikt in wat men toelaat (zeker als het wat drukker wordt aan de controle wordt die regel wel eens ingeroepen); om te vermijden dat je dan voor verrassingen komt te staan, ben je dus maar beter zeker van de goedkeuring van hetgeen je inlevert ter controle. Elektrisch masker dat moet voldoen aan de veiligheidsnormen, wat ondermeer impliceert dat er geen deuken in mogen zijn en zo. Het moet ook voldoende geleidend zijn; als er stukjes van het stoffen gedeelte beschadigd zijn, moet je ervan uitgaan dat het masker afgekeurd zal worden. Witte vest, broek en ondervest moeten een geldig FIE-label hebben; die dingen worden doorgaans niet op de materiaalcontrole gecontroleerd, maar wel op de piste. Meer en meer zullen de broeken wel gecontroleerd worden, m.b.t. aanwezigheid van het nationale embleem. Uitsluitend voor wereldbekertornooien: Elektrische vest met je naam en "land-code" (BEL voor ons) in koningsblauwe letters, tussen 8 en 10 cm hoog, in schreefloos lettertype (een schreef is zo'n klein streepje aan het uiteinde van de samenstellende delen van een letter) (zie Bedrukken van schermvest). Het moet voldoende geleidend zijn; als er roestvlekken op zitten, of delen van de brokaatstof afgesleten zijn, moet je ervan uitgaan dat de vest afgekeurd zal worden.

Diverse tips

Als je met het vliegtuig reist, hou dan je schermschoenen in je handbagage. Als je bagage verloren gaat (wat intussen toch al een paar keer gebeurd is), dan blijken schermschoenen over het algemeen het minst makkelijk vervangbaar. Zelfs al kan je een hele vervang-uitrusting op de kop tikken, voor schoenen blijft de optimale oplossing je eigen, ingeschermde schoenen ter beschikking te hebben. Op sommige bestemmingen (lees: Oost-Europa) is het eten op de plaats van de competitie niet altijd even eetbaar. Zorg in geval van twijfel voor voldoende eigen voedsel.

Wat kost dat allemaal? De kosten voor deelname aan kwalificatietornooien vallen uiteen in volgende componenten:

verplaatsing ofwel met de auto of buske (de meeste Q-tornooien voor cadetten en een aantal Q-tornooien voor junioren zijn niet zo ver en kunnen we met de auto doen): standaard-kilometervergoeding voor onze schermers, ongeacht hoe het vervoer geregeld wordt (zie VervoerRegeling?) ofwel met vliegtuig: prijzen variŽren naargelang van de bestemming en maatschappij natuurlijk. We zijn ondertussen al redelijk bedreven in het vinden van goedkope tarieven. (Noot: de VSB zal zich in de toekomst wellicht meer en meer bezig houden met het boeken van vliegtuigtickets (vanwege de werking met de topsportschool).) overnachting we zoeken altijd een goedkope oplossing, reken tussen 50 en 80 euro per nacht, inclusief ontbijt eten inschrijvingsgeld: is vergelijkbaar met gewone tornooien in BelgiŽ, 10 ŗ 20 euro


SchermWiki-SMG-Floret | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt May 18, 2009 12:12 by Simon Lapin (verschil)
Zoek: