Hoe Zet Ik Foto's Op De Wiki

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Zoek:

Vraag: Hoe breng je foto's over naar de wiki???

Antwoord: Technisch gezien kan je geen foto's op de wiki plaatsen. Wanneer je een foto of anderssoortig prentje op deze wiki ziet, is dat omdat de brontekst van de wikipagina (hetgeen je te zien krijgt wanneer je de pagina bewerkt) de URL van die foto bevat. Als je zelf een foto "op de wiki" wil zetten, volg dan volgende stappen:

Een voorbeeldje: op de publieke webserver van Google staat een prentje, met als adres www.google.be/intl/en/images/about_logo.gif. We kunnen dat prentje hier tonen door dat adres hier als goed gevormde URL (dus met http:// ervoor) in de wikitekst te plaatsen:

(Noot: als je deze instructies in de brontekst van deze pagina bekijkt, zal je zien dat de "http" in "dus met http ervoor" een beetje vermangeld is. Dat is om te vermijden dat de wiki-software er een (rare) hyperlink van zou maken. Je typt dus gewoon http, een dubbele punt en twee schuine strepen, en dan de rest van het webadres van je foto.)

Nog n belangrijke opmerking: de wiki-software herkent een aantal extensies in betandsnamen als prentjes, maar wellicht niet allemaal. Met gif of jpg zou het zeker moeten lukken. Als je een bestandsformaat gebruikt dat klaarblijkelijk niet "pakt", probeer dan je foto te converteren naar een ander formaat (bijvoorbeeld met http://www.irfanview.com/). Noteer ook dat de wiki-software hoofdlettergevoelig is, en dat extensies met hoofdletters niet herkend worden. .JPG werkt dus niet, .jpg wel.

Als je geen beschikbare webruimte hebt, of als je webruimte vol is, of als je niet weet hoe je een bestand op je webserver moet krijgen, kan je de foto's ook altijd doorsturen naar Olivier, die ze dan ergens op zijn webruimte plaatst. Wel graag opmerken dat de hem beschikbare ruimte niet onbeperkt is, dus als mensen hun eigen of andermans foto's kunnen hosten, graag.

Een andere mogelijkheid is om een gratis online opslagplaats voor beeldbestanden te gebruiken. Het beste voorbeeld is http://www.imageshack.ws/ waar men beeldbestanden kan uploaden en waar het toegelaten is om er direct naar te linken. Na het uploaden van het bestand krijgt men onmiddelijk de URL waarnaar gelinkt kan worden, dus h**p://img27.echo.cx/img27/1954/setreset4if.png (met 2 ts in plaats van sterretjes) geeft:

De enige voorwaarde is dat het bestand kleiner is dan 1024K, dat het in jpg, gif, png, bmp, tiff of swf formaat is en dat het geen pornografisch materiaal bevat (maar das dan ook niet de bedoeling van deze Wiki ;)). Doch is het voor deze wiki aangeraden om enkel jpg, gif en png te gebruiken wegens hun kleinere bestandsgrootte en hun compatibiliteit met deze wiki. Bij hun "Common Questions" staat te lezen dat de bestanden op de server zullen blijven staan tot in de eeuwigheid, dus tot zolang de dienst zal bestaan :-)


Zie ook: Hoe zet ik bestanden op de wiki

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt September 5, 2007 12:32 by OlivierAntonis (verschil)
Zoek: