Respect

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Zoek:

Omdat we altijd duidelijkheid wensen, en omdat we vandaag in een filosofische bui zijn:

Wat is respect?

Olivier vond een vroegere definitie op http://en.wikipedia.org/wiki/Respect zeer goed, maar spijtig genoeg schijnt die pagina niet het respect gekregen te hebben die ze verdiende, en is die goede definitie verdwenen. Gelukkig had Olivier de goede definitie vertaald ten behoeve van de minder anglofiele lezertjes, zodat je ze hier nog altijd kan lezen:

Respect is een attitude waarbij de gevoelens en belangen van een andere partij binnen een relatie erkend worden, en waarbij het helpen of schaden van de ander als belangrijk worden aanzien. Hoewel het meestal betrekking heeft op interpersoonlijke relaties, kan het ook worden toegepast tussen dieren, groepen en instellingen, met ingebrip van landen. Respect impliceert niet noodzakelijk eerbied of gehoorzaamheid, maar een respectvolle attitude sluit onoverwogen ego´stisch gedrag uit. Het concept "respect" is ouder dan het concept "rechten", en steunt er niet op. Zoals de Gulden Regel, behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Respect wordt soms informeel gebruikt als een synoniem voor beleefdheid of manieren, hoewel dit gedragingen zijn, terwijl respect een attitude is. Interculturele verschillen in gedragingen, zelfbeeld en uiterlijk voorkomen kunnen resulteren in het onbedoeld uitstralen van een gebrek aan respect.

Respect is de waardering voor of een aanvoelen van de waarde of uitmuntendheid van een persoon, een persoonlijke kwaliteit of kunde, of iets dat wordt beschouwd als de manifestatie van een persoonlijke kwaliteit of kunde: ik heb veel respect voor haar oordeel.

Olivier vindt volgende definitie zeer slecht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Respect.


SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt March 12, 2008 14:23 by OlivierAntonis (verschil)
Zoek: