ThermostaatStapje

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Bewerk tekst van deze pagina
Zoek:

Tjah, Olivier, leg het maar uit, want het is ons nog niet volledig duidelijk...

Het thermostaat-stapje is een klein stapje om jezelf optimaal te positioneren voor het uitvoeren van een parade-riposte. De correcte uitvoering van dit stapje is alleen de beste schermers gegeven: het draagt in geen enkele zin bij tot de essentie van de actie (daar dienen andere bewegingen voor), maar het consequent gebruik ervan zorgt er wel voor dat je je treffer met minimale inspanning kan toebrengen, en dat je een veel sterkere uitstraling krijgt, doordat je treffers schijnbaar zonder moeite kan toebrengen.

Het thermostaat-stapje wordt doorgaans achterwaarts uitgevoerd, maar kan ook voorwaarts zijn, afhankelijk van de situatie. Achterwaarts dient het over het algemeen om jezelf nog net iets meer tijd te geven om je parade te nemen, en om jezelf net iets meer ruimte te geven om je riposte te geven (meer ruimte om je wapen vrij te maken). Een voorwaarts thermostaat-stapje dient om te compenseren voor een tegenstander die een aanval van te ver lanceert, zodat je nadien zonder een al te grote stap of uitval je riposte kan plaatsen (in dat geval is het dus een puur anticipatorische beweging).

Het thermostaat-stapje is geen taktische beweging. Taktische stappen achterwaarts of voorwaarts worden vroeger ingezet, en dienen een heel ander doel (achterwaarts: afstand vergroten omdat je parade met de hand onvoldoende is; voorwaarts: om de tegenstander minder tijd te geven in zijn/haar aanval).

Het thermostaat-stapje kan zeer goed geoefend worden tijdens partner-oefeningen, waar het niet alleen jezelf kan dienen, maar ook je partner kan helpen bij het uitvoeren van de oefening (tijdens partner-oefeningen moet je immers ook ten dienste van je partner werken).


CategorieSchermen

SchermWiki-SMG-Sabel | RecenteWijzigingen | Voorkeuren
Deze pagina kan je enkel lezen | Bekijk andere revisies
Laatst bewerkt February 23, 2010 08:55 by OlivierAntonis (verschil)
Zoek: